Sosiaalinen media ja videonjakopalvelut

Mobiiliverkkoteknologian huima kehitys viimevuosina on mahdollistanut sosiaalisen median videonjakopalveluiden suosion nousun. Snapchat oli ensimmäinen videonjakopalveluna varsinaisesti läpilyönyt sosiaalisen median alusta. Snapchatin suosion nousu ravisutti perinteisesti tekstiin ja kuvaan perustuvaa sosiaalisen median kenttää. Sosiaalisen median jätit Facebook ja Twitter huomasivat tarpeen mukautua käyttäjiensä uuteen sosiaalisen kanssakäymisen muotoon ja ovatkin vastikään lanseeranneet omat videonjakopalvelunsa.

social_media

Twitterin Periscope mahdollistaa livevideon jakamisen omien Twitter–seuraajien kanssa. Periscopella voi jakaa videoita julkisesti mutta myös yksityisesti vaikka vain yhdelle henkilölle. Snapchat-videoita voi toistaa uudelleen 24 tunnin ajan julkaisunsa jälkeen. Tämän jälkeen video poistetaan automaattisesti palvelusta. Periscope ja Snapchat eivät suoranaisesti kilpaile keskenään, sillä palveluiden käyttäjät ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta Snapchatin automaattisesti tuhoutuvat kuvat ja videot ovat vaikuttaneet myös Periscopen ominaisuuksiin.

Uusimpana tulokkaana videonjakopalveluiden joukkoon on Facebookin Facebook Live. Facebook Live mahdollistaa livevideon jakamisen käyttäjän omalla Facebook-sivulla. Aivan vastikään lanseerattu palvelun käyttö on pyörinyt tähän mennessä julkisuuden hahmojen livevideoiden ympärillä. Varsinkin bändit ja muut artistit hyödyntävät palvelua fanien kanssa kommunikointiin sillä Facebookin livevideoita voi kommentoida lähetyksen aikana. Saa nähdä nouseeko Facebook Live tavallisten käyttäjien suosioon vai ei. Facebookin aiempi yritys lanseerata videonjakopalvelu nimeltään Slingshot nimittäin floppasi melko pahasti julkaisunsa jälkeen.