Sosiaalisia pelejä netissä

Kun pelaat konsoli-peliä kahdella ohjaimella, on pelisi automaattisesti sosiaalista. Netti käsitteenä sosiaalisessa pelaamisessa ei vain pelaaminen vaan myös keskustelu Internetin välityksellä on osa pelin kokonaisuutta. Joskus kiinnostus pelaamisesta siirtyy esimerkiksi ohjelmointiin tai grafiikan luomiseen.

Suuren suosion saaneet MMO-peleissä sosiaalisen kanssakäyminen kuuluu pelikulttuuriin. Virtuaalisessa maailmassa voit olla kuka tai mikä haluat, saatat liittyä tiettyyn ryhmään pelaajia ja luoda ystävyys suhteita joko pelimaailmassa tai oikeassa elämässä.

Renessanssikuningaskunnat on roolimoninpeli, joka on ranskalisen Celsius Onlinen suunnittelema ja se on jo käännetty yli 26:lle eri kielelle. Pelin tarkoitus on oman valtakunnan kehittäminen ja tarvittaessa puolustaminen muiden valtakuntien hyökkäyksiltä. Peliä kannustavat foorumit, joissa käydään poliittista keskustelua ja avunantoa. Muitakin keskustelun aiheita on kuin politiikka ja peliä voi pelata myös Suomessa.

Facebook avaa mahdollisuuden pelata maailmanlaajuisesti suosituilla peleillä, kuten City Ville ja Zynga. Näiden, kuten muidenkin Facebook-pelien alustana toimii Facebook Platform-ohjelmisto. Pelit muodostavat näkyvän osan palvelun sosiaalista ohjelmistoa.


Suomessa kehitetty Kiekko.tk on Internet-jääkiekkopeli. Siitä pelaa yli 31 000 rekisteröitynyttä pelaajaa. Siinä yksi henkilö kontrolloi yhtä pelaajaa, joten yhteistyö muiden pelaajien kanssa on tärkeää pelin menestymiselle.

Pelaaminen on ilmaista ja koko peli perustuu varsin pitkälle yhteisön toimintaan, sillä peli ei ole kaupallinen.

Liigoja ja turnauksia järjestetään monella eri tasolla ja nekin ovat pelaajien perustamia. Pelin suosio ja jatkuvuus kuvaa hyvin sosiaalista kanssakäymistä pelimaailmassa.